Hamas angriper hovedsakelig som en del av sin motstand mot Israels eksistens og som en del av deres bredere streben etter palestinsk selvstyre. Det er selvfølgelig mer komplekse politiske og sosiale faktorer i bakgrunnen.
Folk har ofte spurt, «Hvorfor angrep Hamas?» Begrepet “Hamas” er kanskje kjent for mange, men sannheten er at forståelsen bak dette begrepet og de mange innviklede politiske aktørene involvert, kan være ganske komplisert. I denne artikkelen vil vi dykke dypt inn i Hamas’ historie og deres motiver for angrepene, inkludert deres syn på Israel og drømmen om palestinsk selvbestemmelse.
En dyptgående forståelse av Hamas
Hamas er en palestinsk, islamistisk organisasjon som ble grunnlagt i 1987 under den første intifada (et palestinsk opprør mot Israel). Målet for Hamas er å etablere en islamsk stat på hele det historiske Palestina, inklusive det området som i dag utgjør staten Israel.
Årsaker til Hamas’ angrep
Politisk strid og KAmpen for dominans
Hamas har lenge vært i konflikt med både Israel og Fatah, den dominerende palestinske fraksjonen i Vestbredden. Konflikten har dreid seg om kontroll over de palestinske områdene og om hvem som best representerer det palestinske folks interesser.
Betydningen av religion
Hamas definerer seg selv som en islamsk motstandsbevegelse, og religion spiller en stor rolle i deres motivasjon og retorikk. De ser på det palestinske området som en del av det islamske hellig land, og er derfor sterkt motstandere av den israelske staten.
Gjengjeldelsesangrep
En stor del av Hamas’ angrep kan ses som gjengjeldelse mot det de ser på som israelsk aggresjon. Dette inkluderer angrep på sivile, samt militære operasjoner.
Internasjonalt press
I visse situasjoner kan det internasjonale presset på Israel og krav om at de må stoppe sin aggressive politikk mot palestinerne, ha motivert Hamas til å gjennomføre angrep som en måte å fremprovosere en reaksjon og dermed internasjonalt press.
FAQ
Hva er Hamas’ hovedmål med deres angrep?
Hamas’ hovedmål er å etablere en islamsk stat på hele det historiske Palestina, som inkluderer området som i dag er staten Israel. Deres angrep er ofte en respons på det de ser som israelsk aggresjon, og er for dem også en del av deres motstandskamp for palestinsk selvbestemmelse.
Er Hamas’ angrep støttet av det internasjonale samfunnet?
Mange land, inkludert Norge, anser Hamas’ militærfløy som en terrororganisasjon og fordømmer deres angrep, spesielt dem rettet mot sivile.
Oppsummering
Hamas’ angrep er drevet av en rekke faktorer, inkludert politiske stridigheter, deres religiøse ideologi, ønsket om hevn for israelske angrep, og et ønske om å utløse internasjonalt press på Israel. For å forstå konflikten i sin helhet, er det viktig å sette Hamas’ handlinger inn i en bredere historisk, politisk og sosial sammenheng.
For mer detaljert informasjon om Hamas og deres motiver, kan du besøke Store norske leksikon.