Hva regnes som feber?

Feber regnes generelt som en kroppstemperatur over 38 grader Celsius målt i munnen, eller over 38,5 grader Celsius målt i endetarmen.

En dybdegående guide om feber: Symptomer, årsaker, og behandling

Feber er en vanlig helseproblem som nesten alle før eller siden opplever. Uansett alder eller helsetilstand, kan det være skremmende å merke en plutselig økning i kroppstemperaturen. I denne guiden skal vi forklare hva som regnes som feber, hva som forårsaker det, og hvordan man kan behandle det.

Hva er feber?

Feber er en tilstand der kroppstemperaturen stiger over normalområdet, som regel som en respons på en infeksjon eller betennelse. Når du har feber, vil du ofte føle deg syk og ubehagelig. En normal kroppstemperatur varierer fra person til person, men generelt regnes en temperatur over 38 grader Celsius i munnen eller over 38,5 grader Celsius i endetarmen, som feber.

Hvorfor får man feber?

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsreaksjon mot infeksjoner. Immunsystemet reagerer på fremmede stoffer, som virus og bakterier, ved å stimulere produksjonen av pyrogener som øker kroppstemperaturen. Økningen i kroppstemperatur hjelper til med å akselerere immunresponsen og gjør det vanskeligere for bakterier og virus å overleve.

Vanlige symptomer på feber

Ved feber kan man oppleve ulike symptomer som varme, kalde frysninger, hodepine, muskelsmerter, svette, tretthet og generell uvelhet. I noen tilfeller kan høy feber føre til delirium, kramper og uttørring. Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis feberen er svært høy eller vedvarer over flere dager.

Behandling av feber

Milde til moderate febertilfeller kan ofte behandles hjemme med hvile, hydrering og medisiner for å senke temperaturen, som paracetamol. I mer alvorlige tilfeller, eller hvis feberen er et symptom på en mer alvorlig sykdom, kan legebehandling være nødvendig.

FAQ: Ofte stilte spørsmål om feber

Hva skjer i kroppen når man har feber?

Feber er en respons på en form for stress på kroppen, oftest forårsaket av infeksjon. Kroppens termostat, plassert i hypotalamus i hjernen, øker kroppstemperaturen som en del av immunforsvaret.

Er det farlig med høy feber?

Feber i seg selv er sjelden farlig, men det er et symptom som indikerer at noe annet foregår i kroppen. En svært høy feber over 40 grader Celsius, eller en feber som vedvarer i mer enn noen få dager, bør evalueres av en lege.

Er feber ulik for mange vs. voksne?

Barn får oftere feber enn voksne, både fordi immunsystemet deres er mindre modent og fordi de har mer kontakt med sykdomsfremkallende mikrober. I tillegg kan små barn ha en litt høyere normal kroppstemperatur enn voksne.

Hva skal man gjøre hvis man har feber?

Hvis du ikke er for syk, kan du behandle feber hjemme med hvile, hydrering og febernedsettende medisin. Hvis feberen er svært høy, hvis du har alvorlige symptomer, eller hvis feberen varer i flere dager, bør du ta kontakt med lege.

Hvordan måler man feber?

Feber kan måles på forskjellige måter, men de mest nøyaktige metodene er rettale (i endetarmen) eller orale (i munnen) målinger med et digitalt termometer.

Er det noe mat/drikke som hjelper mot feber?

Det er viktig å holde seg hydrert når man har feber, så drikkevann, urtete eller buljong kan hjelpe. Mat rik på vitaminer og mineraler, som frukt, grønnsaker og supper, kan også hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjonen.

Oppsummering

Feber er et normalt respons på infeksjoner og betennelser i kroppen. En temperatur over 38 grader Celsius i munnen eller 38,5 grader Celsius i endetarmen regnes som feber. Symptomer kan være varme, frysninger, hodepine, muskelsmerter, svette og tretthet. Behandling kan være hvile, hydrering, febernedsettende medisiner, og i noen tilfeller legebehandling. Det viktig å konsultere lege hvis feberen er høy, vedvarer over tid, eller hvis det oppstår alvorlige symptomer.

Feber er kroppens naturlige måte å beskytte seg selv på, men det er riktig å ta det på alvor og passe på helsen din. Håndtering av feber på en trygg og effektiv måte kan hjelpe deg å komme deg raskere og unngå unødvendige komplikasjoner.

Les også: