Frikort for helsetjenester dekker ikke noen spesifikke tjenester som tannbehandling, private sykehus eller leger uten avtale med det offentlige helsevesenet, og estetiske inngrep uten medisinsk grunnlag. Det finnes også enkelte legemidler, reiser, medisinsk forbruksmateriale som ikke dekkes av frikort.
En grundig forklaring på hva frikort dekker og ikke dekker
Når man tenker på helsetjenester i Norge, er det et kjent faktum at noen av dem kan være ganske dyre. Frikortet er en ordning innført av helsemyndighetene for å hjelpe personer med høye helsekostnader. En viktig ting å merke seg er imidlertid at det ikke omfatter alle typer helseutgifter.
Hva dekkes av frikort?
Frikortet for helsetjenester sikrer at du ikke behøver å betale egenandeler for resten av kalenderåret når du har betalt mer enn egenandelstaket. Det omfatter utgifter relatert til legetjenester, psykologtjenester, polikliniske sykehustjenester, pasientreiser, medisiner på blå resept, strålebehandling, rehabilitering, etc.
Hva dekkes ikke av frikort?
Det er imidlertid noen helsetjenester som ikke dekkes av frikort. Her er noen av dem:
- Tannbehandling: Kostnader forbundet med tannpleietjenester dekkes vanligvis ikke av frikortet, med noen få unntak.
- Estetiske inngrep: Frikortet dekker ikke kostnadene for estetiske inngrep som utføres uten et klart medisinsk behov.
- Private sykehus eller leger uten offentlig avtale: Frikortet dekker ikke kostnadene ved behandling mottatt ved private sykehus eller leger som ikke har en avtale med det offentlige helsesystemet.
- Noen typer legemidler: Selv om de fleste legemidler på blå resept dekkes av frikortet, finnes det enkelte unntak.
- Medisinsk forbruksmateriale: For eksempel, støtte- og hjelpemidler er vanligvis ikke dekket av frikortet.
FAQ om Frikort
Hva skjer om jeg mister frikortet mitt?
Om du mister frikortet ditt kan du enkelt bestille et nytt via Helfo sine sider eller ved å ringe Helfo på telefon 815 70 070.
Er det en utløpsdato på frikortet?
En viktig ting å huske er at frikortet er gyldig ut kalenderåret det er utstedt. Derfor vil du trenger et nytt frikort hvert år.
Må jeg alltid ha frikortet med meg?
Det anbefales at du alltid tar med deg frikortet når du benytter helsetjenester. Det vil spare deg for unødvendige kostnader.
Hvordan søker jeg om frikort?
Man søker ikke om frikort. Når du har betalt egenandeler opp til egenandelstaket, vil du automatisk motta frikortet i posten fra Helfo.
Hva skjer når frikortet er fullt?
Når du har nådd beløpsgrensen for frikort egenandelstak 1 eller 2, vil du ikke trenge å betale egenandeler for resten av året.
Hvorfor får jeg faktura selv om jeg har frikort?
Noen tjenester, som de nevnt tidligere i artikkelen, er ikke dekket av frikort. Derfor vil du få faktura for disse tjenestene selv om du har frikort.
Oppsummering
I denne artikkelen har vi undersøkt hva frikort dekker og ikke dekker i Norge. Vi har sett at mens frikortet dekker mange helsetjenester, er det viktig å være klar over at noen typer behandlinger og tjenester, som tannbehandling og estetiske inngrep, ikke er inkludert. Hvis du er usikker, er det alltid en god idé å sjekke med din helseleverandør eller Helfo for å være helt sikker på hva frikortet dekker.
Det er viktig å ha et riktig bilde av hvilke helsetjenester frikortet dekker før man tar en avgjørelse om helsekostnader. Aldri vær redd for å stille spørsmål til dine helseleverandører om hva som dekkes av frikort og hva som ikke gjør det.