ADHD utredes vanligvis av en psykiater eller en psykolog som er spesialisert på tilstanden. Også barneleger og nevropsykologer kan bidra i utredningsprosessen. Utredningen er en omfattende kartlegging av personens symptomer, utfordringer, styrker og ressurser.
En omfattende utforskning av ADHD
Først og fremst er det viktig å forstå at ADHD (oppmerksomhetsforstyrrelse med hyperaktivitet) er en nevrodegenerativ forstyrrelse som påvirker både barn og voksne. Selv om diagnosen ofte stilles i barndommen, kan voksne også bli diagnostisert med tilstanden. I dette innlegget skal vi se nærmere på hvem som utreder ADHD og hva utredningsprosessen innebærer.
Trinn-for-trinn prosessen med ADHD-utredning
Utredningen av ADHD starter som regel med en henvisning fra en fastlege eller skolepsykolog til en psykiater eller psykolog som har spisskompetanse på feltet. Første steg er en rekke samtaler og tester, både med personen selv og med personens nærmeste pårørende.
Grunnleggende kriterier for ADHD-diagnose
En av tingene som psykologen eller psykiateren vil vurdere, er om personen oppfyller de grunnleggende kriteriene for en ADHD-diagnose. Dette kan for eksempel måles ved hjelp av standardiserte instrumenter som Conners’ skala eller ADHD-RS.
Livshistorie og symptomer
En annen viktig del av utredningen er en gjennomgang av personens livshistorie. Psykiateren eller psykologen vil også kartlegge personens aktuelle symptomer og funksjonsnivå.
Hvordan foregår en ADHD-utredning hos en psykolog?
På mange måter er utredningsprosessen en dyptgående psykologisk evaluering der psykologen forsøker å bygge opp et helhetlig bilde av personens symptomer, livssituasjon og behov. Det kan være aktuelt med nevropsykologisk testing for å vurdere hvor mye ADHD påvirker personens liv.
FAQ om ADHD Utredning
Hvem kan henvise til ADHD-utredning?
Henvisning til utredning kan komme fra flere forskjellige helsepersonell, inkludert fastlegen, skolepsykologer og psykisk helsevern.
Kan en lege utføre en ADHD-utredning?
En lege kan delta i utredningsprosessen, men det er som regel spesialister som psykologer eller psykiatere som står for selve utredningen.
Hvor lenge tar en ADHD-utredning?
Dette kan variere, men en ADHD-utredning tar vanligvis mellom noen uker og noen måneder.
Er det ulike typer ADHD-utredning for barn og voksne?
Ja, utredningsprosessen for ADHD kan variere noe mellom barn og voksne, selv om den grunnleggende framgangsmåten er den samme. Psykologer og psykiatere er trent til å tilpasse utredningen etter pasientens alder.
Hva skjer etter en ADHD-utredning?
Etter utredningen vil pasienten vanligvis få en tilbakemelding på om han eller hun har fått diagnosen ADHD eller ikke. Hvis diagnosen er stilt, diskuteres videre behandling og oppfølging.
Hva inneholder en ADHD-utredning?
En ADHD-utredning inneholder flere forskjellige elementer, som samtaler, tester, kartlegging av livssituasjonen og nevropsykologiske undersøkelser.
Oppsummering
En ADHD-utredning er en grundig vurdering som utføres for å avgjøre om en person har ADHD. Utredningen utføres av helsepersonell med spisskompetanse på feltet, som psykiatere og psykologer. Utredningen består av samtaler, tester og en gjennomgang av personens livshistorie. Dette vil sammen hjelpe spesialisten til å avklare om personen har ADHD.
Mer informasjon om ADHD-utredning kan du finne på Helsenorge.no.
ADHD er mer enn bare en diagnose. Den er en del av den personen du er, og med riktig støtte og behandling, kan du leve et fullverdig liv med ADHD.