Immunterapi er en type kreftbehandling som hjelper immunsystemet ditt å bekjempe kreft. Den fungerer ved å stimulere kroppens egne naturlige forsvar til å arbeide hardere eller smartere for å angripe kreftceller, eller ved å gi kroppen din med kunstige immunsystemproteiner for å bekjempe sykdommen.
En innføring i immunterapi
Immunterapi, også kjent som biologisk terapi, har revolusjonert det medisinske feltet ved å gi et helt nytt sett med verktøy til å bekjempe kreft. Hovedprinsippet i immunterapi er å utnytte kroppens eget immunsystem til å bekjempe sykdom. Ved å manipulere hvordan immunsystemet fungerer, kan forskere og leger hjelpe det med å angripe og bekjempe kreft mer effektivt.
Å forstå hvordan immunterapi fungerer innebærer å forstå immunsystemet. Det er kroppens naturlige forsvarssystem mot sykdommer og infeksjoner. Når det fungerer som det skal, kan det identifisere og ødelegge trusler som bakterier, virus og kreftceller. Men noen ganger kan kreft utvikle seg på en måte som nar eller undertrykker immunresponsen, og det er her immunterapi kommer inn i bildet.
Hva er de ulike typene av immunterapi?
Det er flere typer immunterapi som fungerer på litt forskjellige måter. Her er noen av de mest vanlige:
Immunsjekkpunkthemmere
Disse legemidlene fungerer ved å blokkere molekylære «brytere» som kreftceller bruker for å deaktivere immunceller. Et eksempel er pembrolizumab (Keytruda).
T-celleoverføringsbehandling
I denne behandlingen høstes immunceller fra kroppen, genmodifieres i laboratoriet for å forbedre deres kreftbekjempende evner, og injiseres tilbake i pasienten. Dette er kjent som CAR-T-celleterapi.
Kreftvaksiner
Kreftvaksiner fungerer ved å stimulere immunsystemet til å angripe spesifikke kreftantigener. De kan også gi kroppen en «minne» om kreftantigener, noe som hjelper immunsystemet å gjenkjenne og angripe kreftceller i fremtiden.
Monoklonale antistoffer
Disse er kunstige immunceller som er designet i laboratoriet for å angripe spesifikke mål på kreftceller. Et eksempel er trastuzumab (Herceptin) som brukes til å behandle visse typer brystkreft.
Vanlige spørsmål om immunterapi
Hva er bivirkningene av immunterapi?
Bivirkningene varierer avhengig av typen immunterapi, men kan inkludere tretthet, feber, kulderystelser, svakhet, tap av appetitt, kvalme, muskelsmerter og allergiske reaksjoner.
Hvem kan motta immunterapi?
Immunterapi kan være egnet for pasienter med mange forskjellige typer kreft, inkludert lungekreft, melanom, Hodgkins lymfom, og noen typer tarmkreft.
Hvor lenge varer en immunterapibehandling?
Varigheten av en immunterapibehandling kan variere, men behandlinger er ofte gitt over en periode på flere måneder. Din lege vil foreslå den mest passende planen for deg.
Hvor effektiv er immunterapi?
Effektiviteten til immunterapi varierer fra pasient til pasient, og avhenger av mange faktorer som type og stadium av kreft, pasientens generelle helsestatus, og tidligere behandlinger.
Er immunterapi smertefullt?
Det kan være noen ubehag eller bivirkninger forbundet med immunterapi, men generelt er behandlingen tolerabel.
Oppsummering
Immunterapi er et spennende fremskritt innen kreftbehandling som bruker kroppens naturlige forsvar til å bekjempe sykdom. Det er flere forskjellige typer immunterapi, hver bruker en litt forskjellig tilnærming for å bekjempe kreft. Mens det fortsatt er mye forskning som må gjøres, har immunterapi allerede hjulpet mange pasienter til å bekjempe sin kreft, og gir håp for fremtidige behandlinger.
For mer informasjon om immunterapi, oppfordrer jeg deg til å besøke Helsenorge, en troverdig norsk helseinformasjonsressurs.